2020-12-16 07:47:01• hírek • MTI

A Bihar megyei önkormányzat drasztikusan csökkentette az alárendelt intézmények személyzetét

A Bihar megyei önkormányzat kedd délutáni ülésén Ilie Bolojan tanácselnök előterjesztései nyomán drasztikusan csökkentette az alárendelt intézmények személyzetét, és megszüntette a kulturális folyóiratok önállóságát.

 

A szeptemberi önkormányzati választások után a Nemzeti Liberális Párt (PNL) irányítása alá került testület takarékossági intézkedéseiről a Maszol.ro portál számolt be. Mint közölte: a karcsúsítás nyomán a megye hét szociális és kulturális intézményétől összesen 255 dolgozót bocsátanak el. Az érintett intézmények között van a Várad kulturális folyóirat, mely szervezeti önállóságát, és munkatársai felét elvesztve a Gheorghe Sincai Megyei Könyvtárba tagolódik be, és a Nagyváradi Szigligeti Színház, melynek 38 munkatársától kell megválnia.


A portál közlése szerint a színházi karcsúsításnál nemcsak a gazdaságosság elvét követte a megyei tanács. A magyar színháznál végzett nagyobb arányú elbocsátást a tanácselnök azzal indokolta, hogy ennek az intézménynek kisebb piacot kell kiszolgálnia, mint a román színháznak. Ilie Bolojan a sepsiszentgyörgyi színházak helyzetét hozta fel példaként, ahol a 25 százalékot kitevő Kovászna megyei románságot kiszolgáló színház költségvetése feleakkora, mint a többségi magyarságot kiszolgáló színházé. Bihar megyében pedig a magyarság aránya felel meg a Kovászna megyei románok arányának.


Nagyváradon eddig 148 állása volt a Regina Maria Színháznak és 147 a Szigligeti Színháznak, az átszervezés után a román társulat 121 teljes és 12 félmunkaidős, a magyar pedig 109 teljes és 6 részmunkaidős állással működhet tovább. A leépítések nyomán a Nagyváradi Állami Filharmóniában a 135 állásból 125 marad meg, de 38 részmunkaidős állás is rendelkezésre áll majd, a Körösvidéki Múzeumban pedig 130 állásból 101-et tarthatnak meg.


Az elbocsátások a Bihar Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Főigazgatóságot érintik a legsúlyosabban. Az intézményhálózatban dolgozó 1128 alkalmazott közül 1001-en őrzik meg a munkahelyüket. A tanácselnök elmondta: az intézményvezetőknek kell eldönteniük, hogy mely munkatársaiktól válnak meg.


A keddi ülésen elfogadott határozatokkal 420 állást szüntettek meg, ami 21 százalékos állománycsökkentést jelent. Az állások egy része azonban betöltetlen volt.


A karcsúsításokról döntő, 35 tagú önkormányzati testületben a szeptemberi választásokon a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 23 mandátumot a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hatot, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) szintén hatot szerzett meg. Az elmúlt négy évben a megyét az RMDSZ-es Pásztor Sándor, valamint az RMDSZ és a baloldali pártok koalíciója vezette, amelyek együtt alkottak törékeny többséget a PNL-el szemben.


A korábban Nagyvárad polgármestereként tevékenykedő, és a városban nagy népszerűségnek örvendő Ilie Bolojan október végén nagy feltűnést keltett a román sajtóban azzal, hogy felére csökkentette a Bihar megyei tanács alkalmazottainak számát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: